Schowek - Wyszukiwarka ofert

Kuchnia cypryjska - co warto zjeść na Cyprze?

Kuchnia cypryjska - co warto zjeść na Cyprze?

Cypr to kierunek turystyczny cieszący się ogromną popularnością wśród Polaków. Słynie z pięknych piaszczystych plaż z czystą, turkusową wodą. Posiada bardzo wiele plaż oznaczonych prestiżową niebieską flagą. Najbardziej znane kurorty na wybrzeżu to Larnaka, Aiya Napa, Kyrenia, Limassol i Pafos.Cypr to wyspa która może pochwalić się znakomitą pogodą, praktycznie przez cały rok. Nawet w grudniu temperatury nie spadają poniżej 15 stopni w ciągu dnia.

Ale Cypr to przede wszystkim doskonała lokalna kuchnia, którą miałyśmy okazję wypróbować osobiście niejednokrotnie podczas naszych prywatnych i służbowych wyjazdów.

 

Cypryjczycy uwielbiają swoje jedzenie, ale co ważniejsze, kochają aspekt społeczny, który wynika z dzielenia się posiłkiem i bycia razem. To norma, że duże rodziny jedzą razem w weekendy, stąd popularność dań w stylu meze, składających się z wielu różnych pozycji, którymi każdy może się podzielić. Cypryjczycy na ogół preferują późne kolacje, kiedy temperatura spada do przyjemniejszego poziomu. Restauracje (w zależności od lokalizacji) zazwyczaj nie są otwierane przed godziną 19:00, a większość klientów przybywa od 20.00 i później. Różnorodność restauracji obejmuje tradycyjne tawerny i nieco bardziej formalne estiadoria, a także całe mnóstwo międzynarodowych knajpek tematycznych, więc nigdy nie brakuje opcji. Można znaleźć coś na każdą kieszeń i podniebienie, a ceny różnią się w zależności od lokalizacji i rodzaju serwowanego jedzenia. Ze względu na ciepły całoroczny klimat Cypru, posiłki często spożywa się na świeżym powietrzu w ogródkach, z których większość jest wspaniale udekorowana pnącymi winoroślami i kwiatami. Zdarza się, że uda się zjeść posiłek przy akompaniamencie tradycyjnej cypryjskiej muzyki.

 

Wśród tradycyjnych cypryjskch potraw można spotkać wiele greckich dań, takich jak musaka, goubes, nadziewane liście winorośli i mięso grillowane („souvlaki”). Istnieją jednak subtelne różnice, które sprawiają, że cypryjskie jedzenie jest wyjątkowe. Tradycyjne potrawy cypryjskie obejmują souvlaki (grillowane kebaby mięsne), shakealia (grillowana kiełbasa), afella (wieprzowina marynowana w kolendrze), smażony ser halloumi, oliwki, chleb pita, kolokasi (warzywa korzeniowe), jagnięcina, karczochy, ciecierzyca i gulasz z królika (stifado). Absolutnie najlepszym sposobem na zapoznanie się z cypryjskim jedzeniem jest zamówienie półmiska meze. Będzie on obejmował wiele z powyższych dań  podawanych z różnymi rodzajami pieczywa i dipów. Tradycyjne dipy to tzatziki, który jest zrobiony z jogurtu z miętą pieprzową i ogórkiem, oraz taramosalata, który jest różowy i powstaje z połączenia ikry z dorsza, puree ziemniaczanego, cytryny, cebuli i oleju. Warto też zauważyć, że meze bez wątpienia będzie zawierało lokalny ser halloumi, który w przeciwieństwie do serów tego typu występujących w innych miejscach, pochodzi z mleka miejscowych kóz karmionych tymiankiem.

 

Jeśli marzy Ci się urlop na Cyprze, skontaktuj się z naszym biurem podróży GPT w Żorach, sprawdziłyśmy wiele hoteli w ostatnim czasie, z przyjemnością pomożemy wybrać ten odpowiedni, pasujący do Twoich potrzeb.

 

To Twój czas, czas na podróż. Cypr czeka na Ciebie.

Zrealizuj z nami swoje wymarzone podróże!